FORUM.FIFASERWIS.COM - Encyklopedia wiedzy o grach FIFA  

Wróć   FORUM.FIFASERWIS.COM - Encyklopedia wiedzy o grach FIFA > RÓŻNOŚCI > Luzik ;)

Odpowiedz

Narzędzia wątku Ocena: Ocena wątku: 4 głosów, 4.00 średnia. Wygląd
stare 08-06-2010, 22:46   #3381
sanszajn
weteran dzifko

Ostrzeżenia: 0/2 (3)
Domyślnie

Nawiasem mówiąc szkoła austriacka głosi bardzo ciekawe teorie. Przywrócenie standardu złota i tym samym oparcie się na deflacji, podczas gdy wszędzie uczą, że deflacja to zło największe. Czytałem trochę po necie, głównie z Instytutu Misesa, tak więc wiedzę mam bardzo powierzchowną, ale przyznam, że logicznie ma to sens. No i szkoła ta wyjaśnia i rozwiązuje problem cyklów koniunkturalnych, podczas gdy keynesizm czy szkoła chicagowska raczej je akceptuje. Nie czytałeś carmel może jakiejś w miarę prostej książki na ten temat? W wakacje dużo czasu wolnego, planuję trochę poczytać..

"Z równin odległych, z gór, z zapadłych wiosek, ze stolic i z miasteczek, spod strzech i z pałaców, z wyżyn i z rynsztoków ciągnęli ludzie nieskończoną procesją do tej Ziemi Obiecanej."
sanszajn jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 08-06-2010, 22:51   #3382
Yeti
wpierdol?

Ostrzeżenia: 2/1 (2)
Wyślij wiadomość na gg do Yeti
Domyślnie

@carmel
jakbyś mógł też przy okazji zarzucić jakimś tytułem książki dla totalnego zjeba w sprawach ekonomii, bo do tej pory kieruję się rozsądkiem po prostu. dzięki z góry - modów proszę o wybaczenie, ale lekki OT... <:

Kościół nie może iść z duchem czasów - z tego prostego powodu, że duch czasów donikąd nie idzie. (...) Nie chcemy Kościoła, który, jak to piszą gazety, zmienia się wraz ze światem. Chcemy Kościoła, który zmieni świat.
Yeti jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 09-06-2010, 09:22   #3383
carmel
Weteran

Domyślnie

Eee

Miło, że mnie o to prosicie. Uprzedzam na początku, że może rok temu byłem ekonomicznym naturszczykiem, więc nie chcę wypowiadać się eksperckim tonem, ale polecam:

sanszajnowi, ponieważ studiuje i jakieś wprowadzenie do ekonomii zapewne miał, to od razu 'Ludzkie działanie' Ludwiga von Misesa, aczkolwiek to nie jest książka o cyklach koniunkturalnych, lecz ogólny traktat ekonomiczny, takie abecadło-manifest szkoły austriackiej; a o cyklach koniunkturalnych w rozumieniu w/w szkoły sam bym poczytał, bo o ile mi wiadomo, to zjawisko nie jest dobrze wyjaśnione;

Yetiemu 'Wprowadzenie do ekonomii' Jerzego Wosia, tam są podstawowe rzeczy i przy tym dość ciekawe, krzywa Laffera, Phillipsa, model Kaleckiego...

Aczkolwiek najbardziej polecam wszystkim 'Badanie nad naturą i przyczynami bogactwa narodów' Smith'a, bo najlepiej, moim zdaniem, zacząć od początku, tj. od klasyki, a potem się bawić dalej.

A znającym angielski także 'The road to serfdom' Friedricha Augusta von Hayek'a, to raczej socjologia niż ekonomia, ale ideologicznie nastraja do walki z socjalizmem Są też chyba trzy przekłady na polski, ale ich nie znam, więc nie mogę polecić.
carmel jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 09-06-2010, 22:04   #3384
sanszajn
weteran dzifko

Domyślnie

Cytat:
Napisał carmel Zobacz post
a o cyklach koniunkturalnych w rozumieniu w/w szkoły sam bym poczytał, bo o ile mi wiadomo, to zjawisko nie jest dobrze wyjaśnione;
Z tego co czytałem to wnioskuję, iż za wszystko odpowiada bańka kredytowa. Rynek zostaje zniekształcony i niektóre inwestycje wydają się opłacalne, choć w normalnych warunkach takie nie są.. no i po jakimś czasie po prostu bankrutują. Dochodzi do tego chyba też kreacja pieniądza, która wymaga ciągle nowych kredytów, bo inaczej brakuje pieniędzy na spłatę starych.

Dzięki za pozycję, zapoznam się w wolnej chwili..

"Z równin odległych, z gór, z zapadłych wiosek, ze stolic i z miasteczek, spod strzech i z pałaców, z wyżyn i z rynsztoków ciągnęli ludzie nieskończoną procesją do tej Ziemi Obiecanej."
stare 17-07-2010, 18:42   #3385
carmel
Weteran

Domyślnie

Ludzie dywagują nt. przemarszu homoseksualistów, tymczasem dużo poważniejszy marsz odbył się tego samego dnia w innym miejscu, o!
http://www.tvs.pl/informacje/26896/
carmel jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 30-07-2010, 14:05   #3386
sanszajn
weteran dzifko

Domyślnie

Tusk już taką dziurę budżetową zrobił, że musi się ratować podwyżką podatków Prawdziwie konserwatywno-liberalna partia

stare 30-07-2010, 14:17   #3387
Sinner
ociekajacy zajebistością

Domyślnie

hmhmh

na pierwszy ogień idą podatki

później wycofanie się z obietnic wyborczych z powodu tragicznej sytuacji polskich finansów

następnym krokiem będzie dzika prywatyzacja, która chwilowo polepszy finanse państwa

a potem będzie już tylko krok do sytuacji Grecji
Sinner jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 31-07-2010, 12:23   #3388
bujar
KONTO OFICJALNE

Wyślij wiadomośc poprzez AIM do bujar Wyślij wiadomość na gg do bujar
Domyślnie

Jeszcze podwyższenie wieku emerytalnego po drodze.

tmx Smolarek1997 JAHU74 Kiepski Cobretti. RedKnight Raulfan Dominoz Forlan i inni
CZEŚĆ ICH PAMIĘCI !!!

chcemy pomnika
bujar jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 31-07-2010, 13:38   #3389
Sinner
ociekajacy zajebistością

Domyślnie

Cytat:
Napisał bujar Zobacz post
Jeszcze podwyższenie wieku emerytalnego po drodze.
faktycznie zapomniałem o tym

choć myślę, że to by wywołało wielkie oburzenie społeczne

manifestacje itp
Sinner jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 03-08-2010, 12:16   #3390
seann
skurwyseann

Wyślij wiadomość na gg do seann
Domyślnie

przeniesienie krzyża.
seann jest teraz aktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 03-08-2010, 12:21   #3391
mac
U2

Wyślij wiadomość na gg do mac
Domyślnie

Tych pojebów co się tam zebrali z krzyżami i flagami Solidarności powinni nakurwić pałami i dać mandaty jakieś, a tak to ta Straż Miejska jakaś bezradna jest. Gronkiewicz-Waltz to ciota, pewnie boi się komentarzy PiSu, ha ha ha...
stare 03-08-2010, 12:45   #3392
seann
skurwyseann

Wyślij wiadomość na gg do seann
Domyślnie

hahahahahahahahahha, nie będzie przeniesienia, bo banda oszołomów nie wyraża zgody. żenada 150%. upadek państwa polskiego, upadek wszystkiego.
seann jest teraz aktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 03-08-2010, 13:19   #3393
papi
Roth

Wyślij wiadomośc poprzez MSN do papi
Domyślnie

brak słów. żałość nad żałościami.
stare 03-08-2010, 13:24   #3394
el_maybaco
Irie Irie Irie.

Ostrzeżenia: 1/1 (1)
Wyślij wiadomość na gg do el_maybaco Wyślij wiadomość poprzez Skype™ do el_maybaco
Domyślnie

Pierdolona sekta broni symbol zamordowania Jezusa. śmiech na sali, chrześcijański kraj

nawet gdyby był to lekki OT to co w związku z tym ?
el_maybaco jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 03-08-2010, 13:26   #3395
Yeti
wpierdol?

Domyślnie

01 krzyż jest, jeśli dobrze rozumiem, własnością organizacji harcerskiej, więc nie rozumiem, co do niego mają "obrońcy krzyża". właściciel zgodził się na lokalizację w kościele św. Anny, wobec czego nie mam żadnych obiekcji, by krzyż tam trafił.

02 obrońcy krzyża niepotrzebnie uderzają w patriotyczną i religijną tematykę, w której zresztą nie orientują się za dobrze i mnożą potem argumenty-koszmarki w stylu 'krzyż jest symbolem ludzi, którzy zginęli w tragedii smoleńskiej'. uh, doprawdy?

03 zażenowany jestem tym, że doskonale wiem, iż podburzanie tłumu było inspiracją PiSu, a więc, krótko mówiąc, taktycy polityczni Prawa i Sprawiedliwości wystawili na pierwszą linię frontu dziadów na emeryturach - często bardzo dobrych, poczciwych ludzi - bo wiadome było, że tylko tacy odpowiedzą na apel jakiegoś tam Kaczyńskiego. to źle dla katolików w Polsce; potem takie DżajeWu będą łazić i napierdalać tekstami wobec katolickiej młodzieży w stylu 'a idź se lepiej z dziadkiem krzyża pobroń'; zresztą, w wersji oficjalnej już to słychać i brzmi to 'to pokazuje dwa oblicza polskiego Kościoła; z jednym władcą w Toruniu, a drugim w Krakowie' - tymczasem zarówno Rydzykowi, jak i Dziwiszowi zbyt często daleko jest do jakiejkolwiek katolickości w działaniach, wobec czego jestem takim stawianiem sprawy oburzony.

04 inna rzecz, że zupełnie nie rozumiem, czemu ten krzyż miałby tam przeszkadzać. początkowo sądziłem, że chodzi o jakąś wielką, metalową konstrukcję, która blokuje przejazd or something. tymczasem chodzi tu o - w sumie - niewielki krzyż, który faktycznie MÓGŁBY tam pozostać i nie ma żadnego powodu, by go usuwać.

sumując: od kilku tygodni mamy spór, w którym nikt nie ma racji. fajnie.

Kościół nie może iść z duchem czasów - z tego prostego powodu, że duch czasów donikąd nie idzie. (...) Nie chcemy Kościoła, który, jak to piszą gazety, zmienia się wraz ze światem. Chcemy Kościoła, który zmieni świat.
stare 03-08-2010, 13:29   #3396
ass paper
Super Moderator

Wyślij wiadomość na gg do ass paper
Domyślnie

tak samo nie ma żadnego powodu, dla którego krzyż miałby stać w tym miejscu.
stare 03-08-2010, 13:32   #3397
mac
U2

Wyślij wiadomość na gg do mac
Domyślnie

Cytat:
Napisał Yeti Zobacz post
04 inna rzecz, że zupełnie nie rozumiem, czemu ten krzyż miałby tam przeszkadzać. początkowo sądziłem, że chodzi o jakąś wielką, metalową konstrukcję, która blokuje przejazd or something. tymczasem chodzi tu o - w sumie - niewielki krzyż, który faktycznie MÓGŁBY tam pozostać i nie ma żadnego powodu, by go usuwać.
Miejsce krzyży jest na cmentarzu a nie w środku miasta. Wystarczy ta tablica czy co to ma być w Sejmie. Każdy Polak zapamięta tą tragedię bardzo dobrze, nie trzeba robić cmentarza przez Pałacem Prezydenckim. Władza bez władzy, to jest to kurva!
stare 03-08-2010, 13:42   #3398
Yeti
wpierdol?

Domyślnie

Cytat:
Napisał mac Zobacz post
Miejsce krzyży jest na cmentarzu a nie w środku miasta. Wystarczy ta tablica czy co to ma być w Sejmie. Każdy Polak zapamięta tą tragedię bardzo dobrze, nie trzeba robić cmentarza przez Pałacem Prezydenckim. Władza bez władzy, to jest to kurva!
nie do końca się zgodzę: w miejscu wypadków też często stawia się krzyże. krzyż może tam stać i nie ma żadnego powodu, by tam nie stał - jednocześnie jednak nie ma żadnego wielkiego powodu, by stał. po prostu uważam, że po raz kolejny debilizmem wykazał się Komorowski, który z jakiegoś - nieznanego mi - powodu stwierdził, że krzyż należy usunąć. widać, że kretyn po prostu nie ma wyobraźni, bo że to się tak skończy było jasne od samego początku. chyba, że mu o to chodziło - jeśli tak, to się przeliczył i przegrał.

stare 03-08-2010, 13:49   #3399
cleavage
naughty bear.

Wyślij wiadomość na gg do cleavage
Domyślnie

Co za banda, brak słów. Harcerze postawili krzyż, z własnej inicjatywy, więc oni powinni mieć prawo do wypierdolenia go stamtąd. Co za beton.
stare 03-08-2010, 13:55   #3400
gruszox
Doświadczony

Ostrzeżenia: 0/1 (1)
Domyślnie

Brak słów na to wszystko. Harcerze zgodzili się na jego odnisienie, to niech go wyniosą. A ci ludzie będą robli warty w nocy, bo boją się, że im ten krzyż zabiorą. Najlepiej niech go wezmą na tą pielgrzymkę do Częstochowy i nie odnoszą przed pałac tylko do tego kościoła i po problemie ...
gruszox jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
Old 00-00-0000, 00:00   x

Domyślnie

Odpowiedz

Bookmarks

Użytkownicy aktualnie czytający ten temat: 1 (0 użytkownik(ów) i 1 gości)

Narzędzia wątku
Wygląd Oceń ten temat
Oceń ten temat:

Zasady postowania