![]() |
|
|
#3381 |
|
weteran dzifko
Ostrzeżenia: 0/2 (3)
|
Nawiasem mówiąc szkoła austriacka głosi bardzo ciekawe teorie. Przywrócenie standardu złota i tym samym oparcie się na deflacji, podczas gdy wszędzie uczą, że deflacja to zło największe. Czytałem trochę po necie, głównie z Instytutu Misesa, tak więc wiedzę mam bardzo powierzchowną, ale przyznam, że logicznie ma to sens. No i szkoła ta wyjaśnia i rozwiązuje problem cyklów koniunkturalnych, podczas gdy keynesizm czy szkoła chicagowska raczej je akceptuje. Nie czytałeś carmel może jakiejś w miarę prostej książki na ten temat? W wakacje dużo czasu wolnego, planuję trochę poczytać..
|
|
|
#3382 |
|
wpierdol?
|
@carmel
jakbyś mógł też przy okazji zarzucić jakimś tytułem książki dla totalnego zjeba w sprawach ekonomii, bo do tej pory kieruję się rozsądkiem po prostu.
Kościół nie może iść z duchem czasów - z tego prostego powodu, że duch czasów donikąd nie idzie. (...) Nie chcemy Kościoła, który, jak to piszą gazety, zmienia się wraz ze światem. Chcemy Kościoła, który zmieni świat.
|
|
|
|
|
|
#3383 |
|
Weteran
|
Eee
![]() Miło, że mnie o to prosicie. Uprzedzam na początku, że może rok temu byłem ekonomicznym naturszczykiem, więc nie chcę wypowiadać się eksperckim tonem, ale polecam: sanszajnowi, ponieważ studiuje i jakieś wprowadzenie do ekonomii zapewne miał, to od razu 'Ludzkie działanie' Ludwiga von Misesa, aczkolwiek to nie jest książka o cyklach koniunkturalnych, lecz ogólny traktat ekonomiczny, takie abecadło-manifest szkoły austriackiej; a o cyklach koniunkturalnych w rozumieniu w/w szkoły sam bym poczytał, bo o ile mi wiadomo, to zjawisko nie jest dobrze wyjaśnione; Yetiemu 'Wprowadzenie do ekonomii' Jerzego Wosia, tam są podstawowe rzeczy i przy tym dość ciekawe, krzywa Laffera, Phillipsa, model Kaleckiego... Aczkolwiek najbardziej polecam wszystkim 'Badanie nad naturą i przyczynami bogactwa narodów' Smith'a, bo najlepiej, moim zdaniem, zacząć od początku, tj. od klasyki, a potem się bawić dalej. A znającym angielski także 'The road to serfdom' Friedricha Augusta von Hayek'a, to raczej socjologia niż ekonomia, ale ideologicznie nastraja do walki z socjalizmem Są też chyba trzy przekłady na polski, ale ich nie znam, więc nie mogę polecić.
|
|
|
|
|
|
#3384 | |
|
weteran dzifko
|
Cytat:
Dzięki za pozycję, zapoznam się w wolnej chwili..
|
|
|
|
#3385 |
|
Weteran
|
Ludzie dywagują nt. przemarszu homoseksualistów, tymczasem dużo poważniejszy marsz odbył się tego samego dnia w innym miejscu, o!
http://www.tvs.pl/informacje/26896/
|
|
|
|
|
|
#3386 |
|
weteran dzifko
|
Tusk już taką dziurę budżetową zrobił, że musi się ratować podwyżką podatków
Prawdziwie konserwatywno-liberalna partia
|
|
|
#3387 |
|
ociekajacy zajebistością
|
hmhmh
na pierwszy ogień idą podatki później wycofanie się z obietnic wyborczych z powodu tragicznej sytuacji polskich finansów następnym krokiem będzie dzika prywatyzacja, która chwilowo polepszy finanse państwa a potem będzie już tylko krok do sytuacji Grecji |
|
|
|
|
|
#3388 |
|
KONTO OFICJALNE
|
Jeszcze podwyższenie wieku emerytalnego po drodze.
|
|
|
|
#3389 |
|
ociekajacy zajebistością
|
|
|
|
|
|
|
#3390 |
|
skurwyseann
|
przeniesienie krzyża.
|
|
|
|
|
|
#3391 |
|
U2
|
Tych pojebów co się tam zebrali z krzyżami i flagami Solidarności powinni nakurwić pałami i dać mandaty jakieś, a tak to ta Straż Miejska jakaś bezradna jest. Gronkiewicz-Waltz to ciota, pewnie boi się komentarzy PiSu, ha ha ha...
|
|
|
|
#3392 |
|
skurwyseann
|
hahahahahahahahahha, nie będzie przeniesienia, bo banda oszołomów nie wyraża zgody.
żenada 150%. upadek państwa polskiego, upadek wszystkiego.
|
|
|
|
|
|
#3393 |
|
Roth
|
brak słów. żałość nad żałościami.
|
|
|
#3394 |
|
Irie Irie Irie.
|
Pierdolona sekta broni symbol zamordowania Jezusa. śmiech na sali, chrześcijański kraj
|
|
|
|
|
|
#3395 |
|
wpierdol?
|
01 krzyż jest, jeśli dobrze rozumiem, własnością organizacji harcerskiej, więc nie rozumiem, co do niego mają "obrońcy krzyża". właściciel zgodził się na lokalizację w kościele św. Anny, wobec czego nie mam żadnych obiekcji, by krzyż tam trafił.
02 obrońcy krzyża niepotrzebnie uderzają w patriotyczną i religijną tematykę, w której zresztą nie orientują się za dobrze i mnożą potem argumenty-koszmarki w stylu 'krzyż jest symbolem ludzi, którzy zginęli w tragedii smoleńskiej'. uh, doprawdy? 03 zażenowany jestem tym, że doskonale wiem, iż podburzanie tłumu było inspiracją PiSu, a więc, krótko mówiąc, taktycy polityczni Prawa i Sprawiedliwości wystawili na pierwszą linię frontu dziadów na emeryturach - często bardzo dobrych, poczciwych ludzi - bo wiadome było, że tylko tacy odpowiedzą na apel jakiegoś tam Kaczyńskiego. to źle dla katolików w Polsce; potem takie DżajeWu będą łazić i napierdalać tekstami wobec katolickiej młodzieży w stylu 'a idź se lepiej z dziadkiem krzyża pobroń'; zresztą, w wersji oficjalnej już to słychać i brzmi to 'to pokazuje dwa oblicza polskiego Kościoła; z jednym władcą w Toruniu, a drugim w Krakowie' - tymczasem zarówno Rydzykowi, jak i Dziwiszowi zbyt często daleko jest do jakiejkolwiek katolickości w działaniach, wobec czego jestem takim stawianiem sprawy oburzony. 04 inna rzecz, że zupełnie nie rozumiem, czemu ten krzyż miałby tam przeszkadzać. początkowo sądziłem, że chodzi o jakąś wielką, metalową konstrukcję, która blokuje przejazd or something. tymczasem chodzi tu o - w sumie - niewielki krzyż, który faktycznie MÓGŁBY tam pozostać i nie ma żadnego powodu, by go usuwać. sumując: od kilku tygodni mamy spór, w którym nikt nie ma racji. fajnie.
Kościół nie może iść z duchem czasów - z tego prostego powodu, że duch czasów donikąd nie idzie. (...) Nie chcemy Kościoła, który, jak to piszą gazety, zmienia się wraz ze światem. Chcemy Kościoła, który zmieni świat.
|
|
|
|
|
|
#3396 |
|
Super Moderator
|
tak samo nie ma żadnego powodu, dla którego krzyż miałby stać w tym miejscu.
|
|
|
#3397 | |
|
U2
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3398 |
|
wpierdol?
|
nie do końca się zgodzę: w miejscu wypadków też często stawia się krzyże. krzyż może tam stać i nie ma żadnego powodu, by tam nie stał - jednocześnie jednak nie ma żadnego wielkiego powodu, by stał. po prostu uważam, że po raz kolejny debilizmem wykazał się Komorowski, który z jakiegoś - nieznanego mi - powodu stwierdził, że krzyż należy usunąć. widać, że kretyn po prostu nie ma wyobraźni, bo że to się tak skończy było jasne od samego początku. chyba, że mu o to chodziło - jeśli tak, to się przeliczył i przegrał.
|
|
|
|
|
|
#3399 |
|
naughty bear.
|
Co za banda, brak słów. Harcerze postawili krzyż, z własnej inicjatywy, więc oni powinni mieć prawo do wypierdolenia go stamtąd. Co za beton.
|
|
|
#3400 |
|
Doświadczony
Ostrzeżenia: 0/1 (1)
|
Brak słów na to wszystko. Harcerze zgodzili się na jego odnisienie, to niech go wyniosą. A ci ludzie będą robli warty w nocy, bo boją się, że im ten krzyż zabiorą.
Najlepiej niech go wezmą na tą pielgrzymkę do Częstochowy i nie odnoszą przed pałac tylko do tego kościoła i po problemie ...
|
|
|
|
![]() |
| Bookmarks |
| Użytkownicy aktualnie czytający ten temat: 1 (0 użytkownik(ów) i 1 gości) | |
| Narzędzia wątku | |
| Wygląd | Oceń ten temat |
|
|