FORUM.FIFASERWIS.COM - Encyklopedia wiedzy o grach FIFA

FORUM.FIFASERWIS.COM - Encyklopedia wiedzy o grach FIFA (http://forum.fifaserwis.com/index.php)
-   Warsztat (http://forum.fifaserwis.com/forumdisplay.php?f=73)
-   -   Jak zostać patchmakerem? (http://forum.fifaserwis.com/showthread.php?t=38782)

Lord Ksysio 12-04-2009 17:24

Jak zostać patchmakerem?
 
Witam,
Chciałbym zostać patchmakerem. Czy możecie jakoś mi poradzić od czego mam zacząć jakie programy mam ściągnąć itd. Z góry dziękuje:spoko:

Domino 12-04-2009 17:33

Wszystko zależy od tego, co byś chciał robić. Kitsy, minikitsy, flagi czy bandy tworzy się programem Adobe Photoshop. Twarze, stadiony, buty to już wyższa szkoła jazdy, nie chcę zniechęcać, ale polecam zacząć od tych czterech rzeczy, które wymieniłem wyżej. Do kitsów potrzebny jest jeszcze program OEdit.(w googlach znajdziesz i ściągniesz) TU masz tutek mojego redakcyjnego kolegi, warto poczytać i zastosować się do niego, no i dużo ćwiczyć. Metoda robienia kitsów i minikitsów jest ta sama. Flagi i bandy wymagają dobrych logosów i przeglądania fotek, żeby były realne.(przy kitsach też warto fotki lookać) Napisz nam dokładniej co chcesz robić, a wtedy sprecyzuję swoją wypowiedź.

Lord Ksysio 12-04-2009 19:13

raczej chce się skupić na kitsach i piłkach no i flagach...:)

Mlody 12-04-2009 20:44

też chciałbym sie pobawić i czy mozna Flagi i Bandy robić programem Gimp? Bo phottoshop kosztuje a chyba nie da sie obejsc niz tylko zapłcic:(

plockiWislak 12-04-2009 21:11

można robić, ale nie wychodzą tak dobrze jak te zrobione za pomocą Photoshopa ;)

Mlody 12-04-2009 21:34

a nie da sie obejść Photoshopa by nie placic?;d

Ra\/ 12-04-2009 22:40

Niby się da... :P Spróbuj pouczyć się jakimś darmowym programem robić te rzeczy i potem pomyśl, czy warto... ;]

Lord Ksysio 13-04-2009 12:41

A możecie podać link do ściągnięcia OEdit bo nie moge go znaleźć

Domino 13-04-2009 12:49

http://files.filefront.com/oedit+ins.../fileinfo.html

Tu masz OEdit, później wrzuce Ci jeszcze model do podglądania kitsów.

Edit: http://rapidshare.com/files/220791424/KITS.o.html
model do podglądania kitsów.

Lord Ksysio 13-04-2009 13:36

Jak ściągam ten drugi to włącza się potem OEdit ale po chwili mi wyskakuje jakiś Error

Domino 13-04-2009 13:47

Włączasz OEdit, File>Open i otwierasz ten drugi pliczek, model do kitsów. Jak się załączy to masz cztery pola. Klikasz w pole Perspective i następnie View>Full view. Powiększy Ci się na cały ekran pole Perspective i bierzesz jeszcze raz View>Parts>Show All Parts i pojawi się cały model. Zobacz czy to działa. Później napiszę, za co odpowiadają Party po prawej stronie na górze.

Lord Ksysio 13-04-2009 13:51

ale jak próbuje uruchomić OEdit wyskakuje mi Error o treści:
Run-time error '91' oraz:
An Error occurred while initalizing Direct3D. Please run the provided "Set 3D device" tool and select a compatible device to use with Direct3D.
PROSZE O POMOC!!!

Domino 13-04-2009 14:04

A jaki Ty masz system? Bo jak masz Viste to nie odpalisz, na XP działa. Być może nie masz pluginów ActiveX, poszukaj je i zainstaluj i napisz czy pomogło. Bo ten błąd jakiś dziwny jest, a jak wejdziesz w "Set 3D Device" to wyskakuje kolejny error:
"Error 429 (ActiveX component can't create object) in mdlMain:Main"? Bo jeśli to wyskakuje, to chyba nie masz tych pluginów o których mówię.

Edit: ewentualnie wchodzisz w Start > Programy > OEdit > Set 3D Device i zmieniasz Device na inny to Ci będzie działać a jak nie to jeszcze na inny (tam powinny być 3 do wyboru).

Lord Ksysio 13-04-2009 18:12

aaa to było od razu mówić że na Vista nie pójdzie...ale mam drugiego kompa i tam jest xp na szczęście :D

chmielek 10-05-2009 14:27

A czy do fify da się coś robić programem "AC3D" ? Ponieważ tym programem modeluje juz hoho 2 lata :D Może jakby się coś dało zrobić to chętnie bym zrobił

Domino 10-05-2009 15:03

To jest program głównie do grafiki 3D i nigdy nie spotkałem się, żeby ktoś próbował coś tym programem robić do FIFY. FIFA to w dużej mierze Adobe Photoshop i bez tego ani rusz.

chmielek 11-05-2009 20:21

chętnie, ale nie mam zamiaru wydawać 4 tysięcy zł na ten program :P

Ra\/ 11-05-2009 21:37

Nie to, żebym coś tam propagował, ale są inne sposoby...









np. TRIAL :)

Domino 12-05-2009 13:14

RaV dobrze gada, są sposoby :szalony: Poza tym nie wiedziałem że Adobe aż tak podrożał. :eek: Trzy - cztery tysie kosztuje ten nowy CS4, a do robienia dodatków to i CS2 jest wystarczający ;P

piotrzek123 12-05-2009 13:16

Ja bym proponował zrobić tak że na początku ściągnąć triala 7.0, później cs1, cs2, cs3 i cs4 i masz 5 miechów triala i praktycznie ten sam system obsługi. Są też inne sposoby ale nielegalne i nie próbuj tego. Taka jest przynajmniej moja rada.


Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 07:09.

Powered by vBulletin® Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Tłumaczenie: vBHELP.pl - Polski Support vBulletin