PDA

Zobacz pełną wersję : klawiszologia-help

mat190
16-09-2005, 12:45
:mad: mam problem
dotyczy on klawiszologi na padzie i klawiaturze W demi widac opis wszystich klawiszy no ale np nie jest opisany jeden "Shift" za co on dokladnie odpowiada i czy jest jakis jego odpowiednik w standardzie?

ps: czy da sie zmienic congiga? jesli tak to jak?

Vader
22-09-2005, 22:52
Też bym w końcu chciał sie doczekać żeby można było zmienić Shift - w końcu to on odpowiada za FIRST TOUCH i jakiś np. inny drybling: 360 ala Zidane

Didier Drogba
23-09-2005, 13:08
A na padzie ten przycisk w ogóle nie występuje !! :/

mat190
28-09-2005, 15:40
no to gre na padzie widze czarno A kupilem specjalnie pada podobnego jak do psx by grac w fife i nba

rav
28-09-2005, 15:43
Na padzie Logitech Dual Action jest przycisk odpowiadający za Shift... Dlaczego? Pewnie dlatego, że ten pad jest rekomendowany przez EA Sports.

blazej_90
28-09-2005, 16:58
Ja z myślą o fifie 06 zainwestowalem w przejściówkę pada od psx i co nic wiem że na ps2 zwody (czyli zato co jest odpowiedzialny shift robi sie analogiem) jednym słowem fifa kolejny raz dala ciała. Całe szczęscie że pes4 i 5 chodzą dobrze. Lecz ja bede grał w fife :spoko:

MatrixPoland
30-09-2005, 00:07
no qre jak macie pady z dwoma analogami to qre jednym dsie qre biega drogi robi jak shift z stshałkami wiec o co chodiz po co wam shift?? ja tam mam pada logitech'a rumblepad2 i sie bardzo ciesze oprocz ze nie idzie zapisac ustawienia guzikow przyciskuw czy jakos tych klawiszy :(

blazej_90
30-09-2005, 11:08
Witam ja mam pada od ps2 dpdłaczonego od prejscówke i nie dziala prawy analog:/

lupus
01-10-2005, 20:45
Dolaczam sie do poprzednikow choc moze nie calkowicie. Prawy analog dziala mi przy podaniach (ma wtedy okreslac kierunek odbioru pilki), ale jakos zwodow nie moge z nim robic. Jest jeszcze jeden problem. Czy ktos wie jak na padzie zmienia sie nastawienie druzyny (to z NUM5) bo nie moge dojsc zupelnie. :-(

rav
01-10-2005, 22:16
To proste. Trzeba mieć pada z analogami. Gdy wybierzesz granie cyfrowe, to będziesz zmieniał nastawienie którymś z analogów. Gdy wybierzesz sterowanie analogowe, to będziesz zmieniał nastawienie strzałkami na krzyżaku (albo odwrotnie ;P). Pozdro.

lupus
01-10-2005, 23:06
To ja wiem ;) Mi chodzi o zmiane nastawienia w trybie naturalne/ofensywne/defensywne. A pada mam z mozliwoscia wyboru analog lub cyfrowy i gram na analogu

Kulasek
02-10-2005, 00:00
Witam wszystkich serdecznie,

poniewaz jestem tu po raz pierwszy chcialem sie ze wszystkimi przywitac :beer2:

Przyznam sie, ze bardzo dawno nie gralem w fife - kiedys za czasow 97, 98 bardzo mocno a pozniej to juz bylo coraz mniej czasu na granie. Tak mnie jednak napadlo ostatnio, sciagnalem sobie demko 06 i bardzo mi sie zachcialo pograc :) W zwiazku z tym zastanawiam sie takze nad zakupem PADA w sumie narazie specjalnie do FIFY. Nigdy dotad (chyba ;-) ) nie gralem padem. Dlatego chcialem Was, bardziej doswiadczonych ode mnie graczy zapytac czy warto inwestowac w pada a jezeli tak to jakiego? Jak firme byscie polecali ? Z tego co na szybko przejrzalem, to zastanawiam sie narazie nad Logitech Rumble Pad 2 albo nad Saitek Gamepad Rumble Force Pad P2500. A moze cos innego jest lepszego Waszym zdaniem? Co sadzicie o bezprzewodowych, oplaca sie?
Wszelkie plusy, minusy, na co zwracac uwage itp bardzo miile widziane! :) Moze jakies inne firmy sa godne polecenia?

A co do grania na klawiaturze... nie moge sobie jakos wypracowac ukladu klawiszy ani kamery. Ciekaw jest jak gracie, jakie ustawienia klawiatury i kamery preferujecie. Moze cos "podpatrze" i bedzie mi sie lepiej gralo, bo jak na razie mam bardzo mizerne efekty ;P

Cacek

lupus
02-10-2005, 08:57
Z tego co czytam w roznych miejscach jesli nie zamierzasz inwestowac w dobrego pada (najlepiej z listy rekomenowanych przez EA) to graj na klawiaturce. Momenatami mozna palce polamac, ale w tej wersji juz jest mozliwosc zmiany oblozenia WIEKSZOSCI (bo nie wszystkich) klawiszy.
Dopoki ktos nie wpadnie jak poprawic wspolprace z wiekszoscia padow (w tym niestety z moim :( ) to wracam do gry klawiatura.

Kulasek
02-10-2005, 11:05
lupus -> dzieki za odpowiedz. Widzisz, ja moge zainwestowac w "dobrego pada", ale nie mam doswiadczenia, ktory jest naprawde dobry :)

lupus
02-10-2005, 13:04
Na ktoryms z polskich serwisow widzialem liste tych, ktore ea uznaje za "odpowiednie". A co do wyboru to chyba juz wtedy kwestia gustu. Wazne zeby mial dwa analogi, okolo 10 roznych przyciskow i krzyzyk.

Kulasek
02-10-2005, 18:13
Na stronie fify znalazlem takie rekomendowane pady:

What are the supported gamepads?
Belkin N45
Gravis Eliminator Aftershock
Interact Axis Pad Colors
Interact Hammerhead FX
Joytech USB Dual PS2(R) to PC Converter XP (needs 2 PS2(R) controllers plugged in)
Logitech Dual Action
Logitech Logitech Cordless Rumblepad 2
Logitech Logitech Rumblepad 2
Logitech Wingman Cordless
Logitech Wingman Rumblepad
MadCatz PC Control Pad Pro
Mayflash Super Dual Box (MP-8866 Dual USB Joypad)
Nyko Air Flo EX
Saitek P2500 Rumble Pad (Cyborg Force Rumble Pad)
Saitek P3000 Wireless Pad & Docking Station
Saitek P880
Speed-Link SL-6540 Bullfrog Pad
Thrustmaster 2-in-1 Dual Trigger
Thrustmaster FireStorm Dual Analog 3 (FireStorm(TM) Dual Analog 4 (USB), analog gamepad, dual analog 3.2)
Thrustmaster FireStorm Dual Power 3
Thrustmaster FireStorm Wireless
Thrustmaster Wireless Dual Trigger

Poczytalem jeszcze dzisiaj troche i widze, ze sporo osob radzi zakupic oryginalnego Dual Shocka 2 Sony i do tego przejsciowke. Z tym, ze raz pisza, ze z przejsciowka nie dziala FF. Czy to lepsze rozwiazanie niz np taki Logitech Rumblepad 2

ro9er
04-10-2005, 09:33
Dlatego chcialem Was, bardziej doswiadczonych ode mnie graczy zapytac czy warto inwestowac w pada a jezeli tak to jakiego? Jak firme byscie polecali................A co do grania na klawiaturze... nie moge sobie jakos wypracowac ukladu klawiszy ani kamery.
Hej Cacek. Gram w fifę od fifa 2001, do 2004 grałem klawiszami, a od 2005 gram padem. Używam logitech dual action, tak jak poleca EA, myślę, że rumble pad logitech różni się tylko tym, że ma wibracje. Nigdy nie miałem problemu z kompatybilnością. Jedyne co, to zajechałem lewy drążek analogowy z pada kupionego na allegro. Drugiego pada kupiłem już bezpośrednio w sklepie internetowym i na razie działa, a jak by się coś działo, to mam gwarancję. Tyle o samym padzie.
Druga sprawa, czy grać padem, czy klawiszami? Oto jest pytanie! Spróbuję odpowiedzieć jak było ze mną. Po przejściu na pada żałowałem - bo na klawiszach wymiatałem na world class (najwyższy poziom trudności), a na padzie żenada - musiałem zejść do semi pro (prawie najsłabszy). Ale skoro go już kupiłem, to się zaparłem i grałem. Zaleta była taka że nie robiłem garba nad biurkiem, tylko wygodnie się opierałem w fotelu (koniecznie z podłokietnikami). Po paru miesiącach zajechałem tego pada i musiałem wrócić do klawiszy. I co się okazało? Okazało się, że pad jednak daje lepsze możliwości kontroli nad grą. Zobaczyłem, że klawiaturze brakuje kierunków pośrednich, że synchronizacja zagrań (np przyjęcie+kierunek biegu+kierunek podania lub strzału) jest szybsza i płynniejsza na padzie. Ale to dopiero jest odczuwalne po dłuższej praktyce.
Przy fifie 06 łatwiej mi opanować grę klawiaturą, ale wiem, że opanowanie pada da większe efekty za kilka tygodni.
Ostatnia sprawa: klawiszologia. W padzie najlepiej zostawić wszystko tak jak jest. Natomiast w klawiaturze proponowałbym zastosować jedną zmianę. Klawisz C oryginalnie odpowiedzialny za chodzenie (lepsza kontrola nad piłką) super jest zamienić na spację. Pozdrawiam

unx
04-10-2005, 14:41
może się przydać http://downloads.soccergaming.com/download.php?id=00009937 - naprawdę dobre :zeby:

Mumin2002
04-10-2005, 14:45
a co to wogole jest?